Om mig och kenneln

Jag som driver kenneln heter Josefine Olausson och kommer från början från Vallda, utanför Kungsbacka. Sedan jag var liten har jag haft ett särskilt band till hundar och växte upp med Engelsk springer spaniel. 

Jag skaffade min första alldeles egna hund 2018, samma år som Hälge hade gått bort. Gjorde ett ordentligt jobb med att hitta en uppfödare som kändes rätt för mig, vilket var Eva på Westcoasttollers. Under lång tid hade vi haft kontakt och i samma veva som jag och min sambo skaffade hus utanför stan, gick han tillslut med på att jag äntligen skulle få skaffa mig en tollare av Eva. 

Min lilla tjej, Westcoasttollers "Yang", Juno, föddes 7 juni 2018 och det var då mitt liv fick en verklig mening. Vi fann varandra direkt och sedan dess har vi varit oskiljaktiga.  Det blev Juno som blev min första, alldeles egna hund och allra bästa vän. Hon är det absolut bästa som någonting hänt mig och det finns inte ens en människa på planeten som jag delar så mycket med som jag gör med Juno. Hon är rolig, framåt och ställer sig positiv till det mesta här i livet. Hon älskar att utforska nya platser och har en uppenbar "på och av-knapp" som är typiskt för just tollare. Hon är genomsnäll och ger alltid sitt yttersta vare sig det kommer till träning, tävling eller i vardagen. Hon är allt jag någonsin drömt om och lite till.

Startade kennel

2021 tog jag beslutet att jag verkligen ville para henne, främst för att jag vill ha en valp efter henne själv men samtidigt också för att avla vidare på den här typen av tollare. Men eftersom vi mår som bäst med varandra så var det inte aktuellt med att låna ut henne till en uppfödare för en eventuell parning och vara ifrån varandra i drygt två månader. Därför kom jag fram till att jag skulle göra det på egen hand.

Junos föräldrar är båda välmeriterade och har god hälsa - vilket också speglar Juno och hennes kullsyster Ronja. 

Jag, min sambo och vår Juno bor i idylliska Stråvalla mellan Kungsbacka och Varberg. Här har Juno vuxit upp med närhet till skog, naturen och hav. Hon är en fantastisk hund som jag har med mig precis överallt - i butiker, på kaféer, vid havet eller på uteserveringen mitt på Avenyn. Mer om Juno kan ni läsa under kategoring "Valpkull".

Havsbackens kennel

Havsbackens kennel är en registrerad kennel hos Svenska kennelklubben. Därmed följer jag alla riktlinjer och regler som hör till och prioriterar att min uppfödning ska avla vidare på sunda och rastypiska tollare. Jag prioriterar även de valpköpare som ser till att tollaren ska få användas praktiskt i exempelvis viltspår, rallylydnad, lydnad, nosework eller jakt - utöver att de ska bli en given medlem i familjen. 

Valp från Havsbackens kennel

För mig är det viktigt att de som är intresserade av valp, noggrant har tänkt igenom valet av att köpa hund. Det påverkar såklart livet och det är väldigt viktigt att det inte blir ett impulsköp. Jag vill att det ska vara uttänkt hur man löser det under arbetstid att ha hund, om hunden planeras kunna följa med, blir passad eller om man kanske jobbar hemifrån. En hund ska inte behöva komma till ett hem och bli lämnad i flera timmar!

Jag tycker även att man ställer in sig på att hunden förhoppningvis kommer att finnas med en under de kommande 10-15 åren och då krävs också att man ska kunna hantera hundägarskapet även ifall man skulle få förändrade familjesituationer, behöva flytta eller liknande. Hunden blir en del av familjen och för mig är det oerhört viktigt att den också räknas in i familjen på riktigt hos sina nya ägare.

Jag lägger stor vikt vid att tollaren kommer till familjer och inte enbart används som en sällskapshund, då rasen kräver betydligt mer än så. Det kan handla om jakt, viltspår, rallylydnad, lydnad eller nosework exempelvis. Jag förutsätter att någon sådan aktivitet kommer att finnas i valpens liv.

Jag förutsätter att man HD och ED-röntgar sin hund för höfter och armbågar för att jag ska kunna fortsätta mitt arbete med att avla på en hälsosam hunds gener. Köper man en hund från Havsbackens kennel får med även mitt stöd, förtroende och min kunskap med sig och jag vill och hoppas att få vara en del av ert liv tillsammans med er tollare.

Tillsammans med er nya familjemedlem kommer ni få ett livslångt stöd från mig och jag kräver att man hör av sig direkt till mig om det skulle visa sig att man ångrar sig gällande sin valp - då kommer jag att ordna så att hunden omplaceras till rätt familj. Är det några som helst problem vill jag alltid att man ska känna att det är enkelt att vända sig direkt för mig, alltid!